Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дослідники воєнної історії допомагають захисникам України

16 березня, 18:50

Засновники громадської організації Центр військово-історичних досліджень «Memento bellum» з Ужгорода упродовж кількох років поспіль провели величезний обсяг дослідницьких, наукових та опоряджувальних робіт на меморіальних об’єктах Першої світової війни на території Закарпатської та Івано-Франківської областей України, у Польщі, Словаччині, Словенії, взяли участь у міжнародних наукових конференціях, видали низку книг у яких повернули із забуття імена тисяч полеглих воїнів, віднайшли та впорядкували місця поховань вояків різних армій.

      З початком широкомасштабного рашистського вторгнення в Україну дослідники воєнної історії включилися у загальнонаціональний волонтерський рух – у співпраці зі своїми закордонними колегами з Польщі, Словаччини та США ввезли і передали для нинішніх захисників України медичне обладнання, ліки, засоби індивідуального захисту, а також інші необхідні на фронті щодня речі. Зокрема, для потреб Мукачівського військового шпиталю передано новий сучасний мобільний рентген-апарат.

Фото надані автором

      Гуманітарна допомога надана також ужгородським лікарням: сучасний наркозний апарат та ендовідеоларінгоскоп для анестезіологічної служби; УЗД-апарат, операційні лампи і столи та багато інших потрібних медичних матеріалів для хірургічної служби.

Фото надані автором

У середині березня дослідники передали в Ужгороді представникам батальйону Української Добровольчої Армії (УДА), яка воює біля Бахмута, підготовлене для бойових умов повнопривідне авто Toyota та «напакували» його медикаментами. Воїн УДА, який раніше  уже перебував в Ужгороді на лікуванні та реабілітації від бойового поранення, щиро подякував за допомогу і запевнив, що хлопці скористають авто за прямим призначенням – люто битимуть з нього ненависну русню. 

Фото надані автором

      Незважаючи на реальні труднощі воєнного стану свою багатогранну дослідницьку та волонтерську діяльність волонтери «Memento bellum» продовжуватимуть і надалі.

Фото надані автором

Василь Ільницький, Ужгород.

Фото надані автором

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати