Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Працювати на рівні вимог ЄС

Таку мету ставлять собі українські прикордонники
29 травня, 12:20
На лекції з шенгенського законодавства

Сприяти їм у докорінному перелаштуванні своєї роботи згідно з вимогами наших стратегічних союзників і гарантів української державності мав на меті міжнародний проєкт «Безпечні та інклюзивні кордони між Словаччиною та Україною» (SIBSU), реалізований упродовж 2022-23 років Міністерством внутрішніх справ Словаччини, Словацькою асоціацією зовнішньої політики у партнерстві з Ужгородським національним університетом і Державною митною службою України при підтримці Норвезької НУО «Apenhet» та головним партнером в Україні – Центром аналізу регіональних ризиків (керівник – Світлана Мітряєва), за участі військовослужбовців Чопського прикордонного загону Держприкордонслужби України. 

 Ознайомлення з основами «шенгену»

      Для українських державних структур, які працюють на кордонах нашої держави, сьогоднішнім орієнтиром і певним еталоном у роботі, якого слід досягати та неухильно дотримуватися, є вимоги положень «шенгенського» законодавства». Начальник відділення зв’язку відділу прикордонної служби «Ужгород» Олександр Герик переконаний, що для нього, як для офіцера, якого залучають до несення служби у складі прикордонного наряду «Старший зміни прикордонних нарядів», під час стажування було важливим дізнатися про основні норми та положення «шенгенського» законодавства, практику їхнього застосування щодо іноземців, у тому числі, й громадян України. З початком повномасштабної війни, привнесеної в Україну російським окупантом, прикордонники фіксують значне збільшення спроб незаконного перетину спільного державного кордону. Українські стражі кордону вивчали порядок застосування адміністративно-правових процедур щодо таких осіб. Не менш важливим було й ознайомлення з правовими засадами перетину кордону, в’їзду у Словаччину та з порядком і правилами перебування на її території. 

1

Митний перехід Вишнє Немецке

 Вивчення практичного досвіду

      Умови проєкту включали лекції словацьких і норвезьких фахівців з різних сфер прикордонної служби та відвідини українськими прикордонниками усіх пунктів на словацько-українському кордоні. Офіцер відділу організації прикордонного контролю штабу Олексій Сапон каже, що важливою складовою курсу для усіх учасників стала сама можливість одночасно прослухати теоретичний курс та на практиці ознайомитися з принципами та головними засадами роботи прикордонної поліції Словаччини на усіх рівнях – від міністерства і до безпосередньо пунктів пропуску. «Це був цікавий досвід, коли ми могли обмінятися з нашими словацькими колегами практиками та інноваціями, техніками та можливостями кожної зі сторін. Це також унікальна нагода ознайомитися з роботою усіх трьох словацьких пунктів пропуску на кордоні з Україною – «Убля», «Вишнє Немецке», «Вельке Селменце», міжнародним пунктом пропуску авіаційного сполучення «Братислава», - вважає О. Сапон. 

      Не менш актуальним було ознайомлення з порядком роботи з іноземцями, зокрема з порядком надання їм статусу біженця та тимчасового прихистку. З початком повномасштабного вторгнення окупантів в Україну у лютому минулого року величезна кількість наших громадян змушені були рятуватися від війни та виїжджати до країн ЄС, зокрема, Словаччини, тож сьогодні дуже актуальним є питання легалізації їхнього перебування та отримання відповідного захисту. З цієї проблематики учасники проєкту отримали чіткі відповіді на усі питання, які постають в ході несення служби на кордоні. Багато цікавого і корисного почерпнули для себе українські стражі кордону від відвідин кінологічного центру Гаяри під Братиславою.

3

Спілкування українських та словацьких прикордонників

        Цікавим і корисним з практичної точки зору було стажування офіцерів ДПСУ у Норвегії з точки зору ознайомлення з військовою компонентою, розгорнутою на кордоні з російською федерацією, обмін досвідом та здобуття нових компетенцій, необхідних для виконання завдань з оборони України.

 Прикордонні ІТ-технології

      Сучасний кордон – не тільки і не стільки колючий дріт з сигналізацією, контрольна полоса і дресировані собаки. Сьогодні на його сторожі – складні електронні системи та ІТ-технології. Начальник відділу зв'язку та інформаційних систем Олександр Попович переконаний, що продемонстровані словацькими та норвезькими правоохоронцями під час ознайомчого курсу ІТ-технології показали ефективність використання сучасних програмних продуктів, які забезпечують швидкість прийняття рішень та аналіз можливих ризиків. На даний час саме ІТ-технології є важливим інструментом в обробці та аналізі великих об'ємів інформації, на основі яких приймаються управлінські рішення в організації оперативно-службової діяльності. Продемонстровані можливості контролю, які забезпечуються камерами відеоспостереження з миттєвою передачею даних на центри управління службою, доводять ефективність та надійність охорони ЄС з одночасним суттєвим зниженням навантаження на персонал підрозділів. 

4

Відвідини кінеологічної бази Гаяни

     «Особисто для мене було дуже цікаво і пізнавально ознайомитися з роботою суміжних пунктів пропуску, – вважає начальник контактного пункту «Захонь» Анастасія Борець. – Ми маємо багато як спільних засад та принципів організації здійснення прикордонного контролю, так і досить багато відмінностей. Приємно вразив високий рівень оснащеності підрозділів сучасними технічними засобами, зокрема, для проведення контролю другої лінії. Цікавим виявився підхід до планування служби та розподіл обов’язків персоналу як прикордонного, так і митного відомств. Тут також маємо багато схожого. До речі, здивувало, що, відповідно до чинного законодавства, у Словаччині за дотримання режиму у пунктах пропуску відповідає саме митниця, у той час коли у нас це компетенція виключно Державної прикордонної служби. Такі знання дають змогу краще зрозуміти, що «відбувається» по той бік кордону».

  Мовні курси

     Однією з складових проєкту були курси поглибленого вивчення словацької мови військовослужбовцями Чопського прикордонного загону ДПСУ які безпосередньо охороняють українсько-словацький кордон. Метою курсів стало інтенсивне вивчення основ словацької мови та специфічної термінології, пов’язаної з виконанням завдань з прикордонного контролю та спільного патрулювання українсько-словацької ділянки кордону. Одночасно підготовку пройшли 40 українських і словацьких митників і прикордонників, які несуть службу по всьому периметру українсько-словацького кордону. Цей захід став першим прецедентом, який офіційно фіксує вивчення української мови прикордонниками і митниками Словаччини. Інспектор прикордонної служби відділення моніторингу обстановки відділу прикордонної служби «Соломоново» Мирослав Вайда переконаний, що особисто для нього це була нагода, про яку він давно мріяв. «Короткий, але інтенсивний курс, допоміг мені зрозуміти основи словацької мови та на певному рівні навчитися спілкуватися. Звісно, це надзвичайно корисно, адже полегшує комунікацію з нашими словацькими колегами. Я безпосередньо залучаюся до несення служби у складі спільних патрулів, тобто коли українські прикордонники патрулюють місцевість разом з правоохоронцями суміжної сторони. Тож дуже в нагоді стадо підвищення моїх мовних навичок. До того ж, такі курси дають можливість ознайомитися з роботою словацьких прикордонників, безпосередньо поділитися досвідом та знаннями».

5

Мовні курси

 Волонтерська допомога захисникам України

     У процесі реалізації проєкту його учасники провели кілька спільних волонтерських акцій на підтримку воїнів Чопського прикордонного загону, які беруть участь у бойових діях з окупантами на сході і півдні України. Представники Центру аналізу регіональних ризиків (ЦАРР) очолюваного Світланою Мітряєвою, за підтримки словацьких неурядових благодійних організацій Minoritas, Podaj Dalej та Міністерства внутрішніх справ Словаччини, з початку війни придбали і передали українським захисникам дрони, лазерні далекоміри, генератори, взуття, спальники, маскувальні халати. Зокрема, для потреб бійців Чопського прикордонного загону та формувань ЗСУ, які беруть участь у бойових діях, передано 40 сучасних бронежилетів, 2 зарядні станції, 5 електрогенераторів, 270 спальних мішків, 227 пар теплого трекінгового взуття, засоби індивідуальної гігієни, а постраждалим від війни українцям - гуманітарну допомогу. Начальник групи міжнародного співробітництва та прикордонно-представницької роботи Наталія Хоружа від імені прикордонників Чопського загону висловила щиру подяку за титанічну і системну роботу, яку виконують партнери проєкту. «Завдяки спільним зусиллям уряду Словаччини, Поліцейського Корпусу, Центру аналізу регіональних ризиків ми отримали величезну кількість гуманітарної допомоги, адресованої військовослужбовцям, які виконують бойові завдання на півночі та сході нашої країни. Це неоціненна підтримка та допомога, яка реально допомагає нашим воїнам відвойовувати свободу та незалежність України». 

6

Гуманітарна допомога для прикордонників на фронті

         Поза усяким сумнівом практична реалізація досвіду, здобутого в процесі реалізації проєкту, сприятиме європизації українських кордонів, оскільки набуті реальні знання і навички наближають наших охоронців кордону до тих стандартів поведінки, про які, наразі, мріє кожен українець перетинаючи кордон.

Василь Ільницький, для «Дня», Ужгород

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати