Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ухвалення законопроєкту № 8138 надасть інвесторам чіткі гарантії і стимули

07 серпня, 14:32

Законодавча підтримка проєктів зі значними інвестиціями в Україні потребує вдосконалення. Про це в понеділок заявили в Українській Раді Бізнесу (УРБ), яка ухвалила звернення до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука та голови парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи.

Інвестиції є одним з ключових факторів економічного розвитку та зростання, а їхню роль в умовах воєнного стану та в період поствоєнного відновлення переоцінити складно, наголошують в коаліції.

Важливим кроком в напрямку створення сприятливого інвестиційного клімату став Закон України «Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні», прийнятий у грудні 2020 року та який визначив засади державної підтримки інвестиційних проектів з метою створення сприятливих умов для залучення в Україну значних інвестицій (внутрішніх і зовнішніх), створення нових робочих місць, стимулювання економічного розвитку регіонів та зростання конкурентоспроможності економіки України.

Водночас на практиці даний Закон виявив потребу в значному удосконаленні. Для усунення недоліків, вдосконалення та гармонізації законодавства був розроблений законопроєкт №8138.

«Фахівці Української Ради Бізнесу детально проаналізували проєкт закону № 8138 та зазначають, що він врегульовує та уточнює зміст понять, визначених основним Законом, знижує порогові показники для можливості інвестора отримати державну підтримку, розширює сфери, у яких можуть бути реалізовані проєкти, передбачає нові форми державної підтримки, що дасть можливість значно розширити коло потенційних інвесторів для реалізації інвестиційних проєктів та, таким чином, сприятиме відновленню інвестиційної активності в Україні», - зазначається у зверненні.

Прийняття законопроекту №8138 забезпечить можливість повноцінного функціонування Закону України Про державну підтримку інвестиційних проектів із значними інвестиціями в Україні, надасть інвестору чіткі гарантії та стимули, що створить усі передумови для підвищення інвестиційної привабливості України, стимулюватиме розвиток економіки шляхом залучення приватного капіталу, посилить конкурентоспроможність України на світових ринках, сприятиме створенню нових робочих місць, а також створить всі передумови для створення нової та якісного оновлення існуючої інфраструктури, переконані в УРБ.

У той же час проєктом до другого читання не передбачені важливі для інвесторів норми - щодо компенсації державою витрат на страхування воєнних ризиків, звертають увагу автори заяви. На думку бізнесу, це є важливою складовою для збільшення привабливості України для інвесторів. Тому в УРБ закликали підтримати відповідну поправку в фінальній версії законопроєкту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати