Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хірурги з Канади та США провели реконструктивні операції для поранених українців

01 травня, 11:22
Фото moz.gov.ua

В Івано-Франківську втретє відбулась місія канадських та американських реконструктивних хірургів «Face the Future Ukraine». Реконструктивні операції на обличчі та шиї для 32 поранених українців здійснили медики з Канади, США та України, повідомляє Міністерство охорони здоровʼя.

Виконати складні операції в Україну приїхали 15 спеціалістів, а саме: реконструктивні та пластичні хірурги, окулопласт, анестезіолог та медичні сестри.  Загалом спеціалісти провели 88 хірургічних втручань, більшість пацієнтів мали комбіновані поранення.  

«Щороку ми проводимо місії у різних точках світу, але саме в Україні зустрічаємося з найтяжчими випадками. Жоден хірург не стикався з подібними пораненнями, якщо він не був у зоні воєнних дій. Ми збираємося повертатися в Україну знову, щоб допомогти відновити обличчя якомога більшій кількості військових. Всі вони безумовно герої, які стоять за свободу свого народу», — розповідає засновник Face the Future Foundation Пітер Адамсон. 

Під час місії спеціалісти поділилися своїми знаннями у рамках міжнародного симпозіуму для хірургів «Реконструктивна хірургія військових травм голови та шиї» та симпозіуму для медичних сестер «Особливості ведення пацієнтів з військовими травмами та посттравматичними розладами». 

«Підготовка до цієї місії починається задовго до приїзду наших закордонних колег в Україну. Впродовж останніх пʼяти місяців ми оглянули понад сотню пацієнтів, щоб спланувати операції, підібрати спеціалістів, розробити частині пацієнтів індивідуальні імпланти. Це велика командна робота. Дуже цінним є те, що багато з операцій вперше виконуються в обласній лікарні Івано-Франківська. Під час цих місій ми не тільки повертаємо здоровʼя нашим військовим, а ще й переймаємо досвід в іноземних колег та починаємо самостійно робити нові хірургічні втручання», — розповідає керівниця місії з українського боку Наталія Комашко. 

Одним із 32 пацієнтів міжнародної місії став 29-річний Олексій.

«Донька не впізнала мене після поранення. Я мрію, щоб лікарі повернули мені моє обличчя», — ділиться військовий перед операцією. 

Чоловік отримав тяжке поранення на Донецькому напрямку. Під час штурму ворожих позицій він потрапив під мінометний обстріл — у декількох метрах розірвалась міна. Побратим хлопця загинув, а Олексію сильно уразило обличчя та руку. Перші пʼять днів він пробув у комі, далі — декілька місяців не міг говорити та їсти. Ніс, підборіддя та губа були повністю розірвані, уламки знищили частину кісток, але лікарі змогли «зібрати» обличчя військового. За операцію з відновлення втраченої частини носа взялася команда місії «Face the Future Ukraine». 

«Ми провели Олексію 4-годинну операцію, під час якої взяли хрящ з ребра та використали його для реконструкції спинки носа. Також ми провели пересадку шкіри з лоба на ніс та прибрали шрам, який перетинав обличчя чоловіка. Остаточний результат буде через пів року», — розповідає Ентоні Брісет, директор місії «Face the Future Ukraine». 

Під час попередньої місії, що відбулася в жовтні минулого року, провели 30 реконструктивних операцій для поранених українців.  Серед пацієнтів — військові з різних куточків України. Усі вони мали тяжкі мінно-вибухові поранення обличчя та шиї. Загалом за три місії команда фахівців повернула фізичне здоровʼя та естетичну красу понад 92 українцям. Усі реконструктивні операції були безоплатними для пацієнтів. 

 

Довідка: гуманітарна програма створена завдяки співпраці Face The Future Foundation, Razom for Ukraine, Still Strong, у партнерстві з БФ «Пацієнти України», проєктом «Реабілітація травм війни», Українською асоціацією ендоскопічної хірургії голови та шиї, Обласною клінічною лікарнею Івано-Франківської обласної ради, Healing The Children North East East, Umana, за підтримки Посольства Швейцарії в Україні, Івано-Франківської ОВА, компанії «Метінвест», Nova Ukraine, Materialise, Yellow Blue Force Foundation, Transmed,  Medtronic. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати