Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Економія на доблесті та славі

Чи збережуть музей Повітряних Сил України у Вінниці?
21 березня, 11:53

Інформація про те, що Міністерство оборони України збирається ліквідувати вінницький музей Повітряних Сил України, почала поширюватися в ЗМІ наприкінці минулого тижня. І небезпідставно. Міністерство видало ухвалу (директива № 322/1/2 від 20.02.2016), відповідно до якої у Збройних Силах України повинні скоротити понад чотири тисячі посад працівників, 26 із них зі складу Національного військово-історичного музею України (НВІМУ). Відтак повній ліквідації підлягають декілька філіалів НВІМУ, у тому числі і вінницький музей, який розташований на території Командування Повітряних Сил України. Можливо, ніхто б із вінничан і не дізнався про цю директиву, якби 4 березня до Вінниці не завітали директор Національного військово-історичного музею України Володимир Таранець разом із директором музею Ракетних Військ Стратегічного Призначення з Первомайська Валентином Дубровіним. Мета візиту – відібрати експонати для передачі їх до інших філій.

УНІКАЛЬНІСТЬ МУЗЕЮ

Військово-історичний музей Повітряних Сил Збройних Сил України створений за рішенням Міністра оборони України ще 2005 року. Філією НВІМУ став 2014 року. Невипадково музей був створений у Вінниці, адже саме це місто в народі називають столицею військової авіації. На Вінниччині жив і працював винахідник першого в Росії та Україні літака Олександр Можайський. Саме тут конструктор Ігор Сікорський працював над удосконаленням бомбардувальника «Ілля Муромець». Після Другої світової війни у Вінниці базувалися штаби командувань Повітряних армій Далекої авіації, а за часів незалежності України – Командування Військово-Повітряних Сил Збройних Сил України.

Музей розташований під відкритим небом. А унікальність його в тому, що там представлені експонати (авіаційної, зенітної, ракетної, радіолокаційної військової техніки), які не мають аналогів в інших музеях України. Загалом експозиція нараховує 1200 експонатів. Найбільш унікальними є літаки Як-11, які збереглися ще з часів Другої світової війни, винищувач-перехоплювач МіГ-25, занесений до книги рекордів Гіннеса як найшвидший у світі бойовий літак, Су-15ТМ «Маестро», який носить ім’я популярного актора та режисера Леоніда Бикова, МіГ-15біс встановлений на честь найкращого аса Другої світової війни тричі Героя Радянського Союзу Івана Кожедуба. Тільки в цьому музеї можна побачити найбільшу експозицію макетів авіаційних засобів ураження та пускові установки зенітних ракетних систем і комплексів С-300В1, С-300ПС, С-200В «Вега», «Бук-1М».

НЕДОЦІЛЬНА ЕКОНОМІЯ

Прикладів унікальності цього музею можна наводити багато. Але зберегти і перевезти експонати у Первомайськ, як планувало керівництво, чи в Київ буде вкрай складно і… дорого. Наприклад, для демонтажу та транспортування одного літака МіГ або Су, доведеться задіяти заводських фахівців зі спеціальним інструментом, і це обійдеться в підсумку в кілька мільйонів гривень, переконують працівники музею.

Кажуть, що одна з причин закриття музею – це економія коштів. Зважаючи на те, що заклад розташований на відомчій території, доступ до експонатів обмежили. Тепер оглянути їх можна лише за попереднім записом. Відповідно скоротився і прибуток від продажу квитків, які коштують символічно (10 гривень – для дітей і 20 гривень – для дорослих). За минулий рік музей заробив орієнтовно 40 тис. грн. На його утримування Міністерство виділяє на рік до 300 тисяч гривень. Щоб заощадити кошти, скоротили штат: з 15 працівників, передбачених штатним розписом, нині працює лише сім.

ГРОМАДА КАЖЕ «НІ!»

Вінницький музей Повітряних Сил України за 10 років його діяльності відвідали щонайменше 150 тисяч туристів, 63 офіційні іноземні делегації з понад 50 країн світу. Він уже став візитівкою Вінниці, гордістю Повітряних Сил Збройних Сил України. Тому проти його ліквідації виступили практично всі – від ветеранських організацій, які діють у Вінниці, до колег із інших музеїв. Листи розлетілися в різні інстанції, і рішення, здається, не забарилося.

У п’ятницю, 18 березня, на офіційному сайті Міністерства оборони України з’явилася інформація, що музей у Вінниці продовжуватиме свою діяльність і надалі у складі Повітряних Сил Збройних Сил України. А поширена інформація щодо ліквідації філії Національного військово-історичного музею України – музею Повітряних Сил в місті Вінниця – не відповідає дійсності.

«У зв’язку з проведенням у Збройних Силах України організаційно-штатних заходів буде здійснено перепідпорядкування зазначеної філії Командуванню Повітряних Сил Збройних Сил України. При цьому функціонування музею військової авіації припинятися не буде», – йдеться у повідомленні.

Та навіть у такому випадку сподіватися на збереження музею у тому вигляді, як він є зараз, не доводиться. Командування, найвірогідніше, буде змушене скоротити штат музейних працівників удвічі. Більше того, працюватимуть музейні працівники не як наукові співробітники, а як різноробочі, бо у штатному розписі штабу таких посад не передбачено. Це може призвести до того, що науковими фондами ніхто не займатиметься. А отже, наповнення фондів не відбуватиметься. Не буде кому це робити.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати