Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Словаччині вирують майдани

11 січня у Братиславі та інших містах країни поновилися масові протести проти дій уряду Р.Фіцо
14 січня, 11:41
Фото Давід Ішток

    На позачергових парламентських виборах у вересні минулого року формальну перемогу з результатом 23% голосів здобула популістська партія Smer-SD лідер якої Роберт Фіцо втретє став прем’єр-міністром Словаччини. Одним з головних виборчих гасел цієї політичної сили була заява про припинення військової підтримки України.

     Сформувавши хитку коаліцію (78 мандатів з мінімально можливих 76) з партіями «Hlas» (14.7% голосів) та SNS (Словацька національна партія - 5,6%) і новий уряд, переможці виборчих перегонів почали поступово реалізовувати заявлений у ході виборчої кампанії курс на віддалення країни від засад європейської демократії. Окрім відмови від підтримки збройного опору України у війні з російським окупантом, уряд взявся ліквідовувати Спеціальну прокуратуру, котра розслідує найбільш резонансні справи, у тому числі й пов’язані з корупцією та зрощенням влади з криміналітетом.

       Антидемократичні дії урядової коаліції наштовхнулися на організований спротив опозиції та громадянського суспільства. 12 грудня минулого року у Братиславі та низці великих міст країни – Кошицях, Нітрі, Банській Бистриці, Попраді – відбулися багатотисячні протести громадян під лозунгом «Стримаймо їх». Виступаючи на акції протесту голова опозиційної партії «Свобода і Солідарність» Ріхард Сулік процитував слова нинішнього спікера парламенту Словаччини, лідера партії «Голос» Петера Пілліґріні, мовлені ним під час виборчої кампанії: «Роберт Фіцо є дволиким. Роберт Фіцо є політиком минувшини. Якщо виборці хочуть повернення до минувшини і оберуть Роберта Фіца з Андрієм Данком – то нехай собі їх оберуть. Я не уявляю собі майбутнього у тандемі з Р.Фіцо. Ми є два світи, які неможливо поєднати – світ минувшини і світ майбуття». Нині ж, за словами Р.Суліка, Петер Пілліґріні своєю участю в коаліції з Р.Фіцо і А.Данко не лише створив коаліцію минувшини несумісну з його світоглядом, але й підтримує промафіозну коаліцію як її співзасновник.

      Після різдвяно-новорічних свят протести поновилися – 11 січня словаки знову рушили на центральні майдани своїх міст. Про їхні масштаби та вимоги розповіла нам словацька журналістка Станіслава Гаркотова.

– Останній раз такі чисельні мітинги проти Р.Фіцо словаки бачили після вбивства мого колеги, журналіста Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової, –  каже пані Станіслава. Протести у 2018 році на площі Словацького національного повстання у Братиславі, у яких брали участь до 50 тисяч людей, призвели тоді до відставки уряду Р.Фіцо.

       У четвер, 11 січня, у Братиславі протестували більш ніж 20 тисяч людей. Для нас дуже важливим є той факт, що сьогоднішні протести проходять не тільки у великих містах, як Братіслава та Кошице, але й невеликих в містечках – П'єштяни, Ліптовський Мікулаш, Левіце та інших. Це означає, що i в регіонах, де ми рідко бачимо протести, люди також незадоволені діями нинішнього уряду. Вони протестують не тільки проти пакету законів у сфері кримінального права та наміру розпустити Спеціальну прокуратуру, яка займається серйозними злочинами проти корупціонерів та організованої злочинності. Словаки емоційно відреагували і на новий скандал, пов'язаний з тим, що Роберт Фіцо в останні дні достовірно не пояснив громадськості, де він взяв 500 тис. євро на придбання розкішної квартири (за оцінками ріелторів квартира коштує понад 800 тис. євро) в елітному районі Братислави. Словаки відчули подих минулого – Роберт Фіцо роками жив у розкішному комплексі Bonaparte орендуючи житло y нині засудженого податкового шахрая Ладіслава Баштернака. Тобто, словаки уже спостерігали за скандалами Р.Фіцо, пов'язаними з його житлом.

     Лідер опозиційної партії PS (Прогресивна Словаччина) Міхал Шiмечка порівняв Роберта Фіцо з Володимиром Путіним: «Пане Фіцо, ви робите помилку, яку роблять усі невдалі автократи. Ви недооцінюєте прагнення людей до свободи. Ви уявляєте собі управління, як путінське відео, де ви віддаєте накази, а інші мовчки підкоряються. Ми не будемо мовчати! Ми не дамо вкрасти Словаччину з Євросоюзу та віднести її кудись за Урал», – сказав М. Шімечка минулого четверга на демонстрації.

      Майбутні президентські вибори, котрі відбудуться у Словаччині наприкінці березня, теж  можна було відчути на протестах, організованих опозицією. Хоча більшість гасел протестантів були адресовані Р.Фіцо, у Братиславі демонстранти вийшли на майдан з прапорами Словаччини та Євросоюзу та показали банер англійською мовою: Slovakia stands with Ukraine – Словаччина поруч з Україною!

Василь Ільницький, Ужгород

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати