Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дніпропетровськ хоче наздогнати й перегнати Донецьк?

Губернатор Дмитро Колесніков готує області статус «регіону-лідера»
31 травня, 11:31

Губернатор Дмитро Колесніков збирається закріпити за Дніпропетровською областю статус «регіону-лідера». Про це він заявив на прес-конференції, присвяченій першим підсумкам його роботи на новій посаді. Незважаючи на те, що від моменту призначення Д.Колеснікова минуло півроку, він не квапився зі звітом про свою діяльність. Тим часом у Дніпропетровську поповзли чутки про те, що скромний губернатор боїться образити свого попередника і розробника концепції про лідерство — віце-прем’єра Олександра Вілкула, який у вихідні повертається додому і продовжує активно «кермувати» в регіоні. Така ситуація вже призвела до того, що ЗМІ почали писати про «двох губернаторів» на Дніпропетровщині.

До речі, щось подібне спостерігалось і за часів П.Лазаренка, якого депутати обласної ради обирали своїм «почесним головою». Можливо, недаремно на нинішній прес-конференції губернатор Д.Колесніков присвятив чимало часу спадкоємності і традиціям у дніпропетровській політиці. Дуже важливою її складовою є, за словами Д.Колеснікова, «командна гра», яка дозволяє відстояти позиції регіону на всеукраїнському рівні. Так, у результаті минулорічних виборів у Верховній Раді було створено «потужне лобі», що складається з 24 депутатів. При цьому губернатор, судячи з усього, включив до його складу і представників опозиції, причому небезпідставно. Адже зовсім недавно в парламенті вибухнув гучний скандал, коли дніпропетровські депутати-опозиціонери ухилились від голосування за відставку уряду М.Азарова. Про таку ситуацію можна було здогадуватися ще під час виборів, коли місцева опозиція вирішила «зіграти в піддавки», виставляючи в мажоритарних округах заздалегідь непрохідних кандидатів. Сьогодні в області не чути навіть відгомонів всеукраїнської акції «Повстань, Україно!». Одним словом, схоже на те, що напередодні президентських виборів Дніпропетровська область — батьківщина лідера опозиції Юлії Тимошенко — перетворилась на зону суцільної стабільності, якщо не сказати на «батьківщину застою».

Втім, самі керівники регіону дотримуються зовсім іншої думки. На думку нинішнього губернатора, Дніпропетровщина демонструє всій Україні стійку динаміку розвитку, і навіть «задає тренд». В області реалізують великі інфраструктурні проекти — будується об’їзна дорога довкола Дніпропетровська, намагаються реанімувати метрополітен, асфальтують головні вулиці і проспекти обласного центру, реконструюють водозабори в Дніпропетровську і Кривому Розі. Проте найголовніше — почалась підготовка до «Євробаскет-2015», у ході якої буде побудовано багатофункціональну спортивну арену й отримає нове життя південмашівський палац спорту «Метеор». Збираються відновити і Дніпропетровський аеропорт, реконструкцію якого було припинено після невдачі з футбольним чемпіонатом «Євро-2012». Коротше кажучи, нинішнє керівництво Дніпропетровщини має намір відігратись і навіть стати лідером серед інших областей.

Губернатор упевнений, що з часом область обов’язково стане не лише «регіоном-лідером», але й «регіоном можливостей». Доказом того нібито є приплив інвестицій, за якими область лідирує в Україні. Щоправда, їх чималу частку становлять капітали офшорних компаній, які пов’язують із вітчизняними олігархами. Не секрет, що нині донецькі структури серйозно потіснили олігархів із дніпропетровським «родоводом», які втратили вплив на владу як у власному регіоні, так і в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати