Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мова об’єднує українську спільноту у час важкого випробування

26 лютого, 16:18

Минулий тиждень в Україні був насичений різноманітними подіями. Центральне місце серед них належить 24 лютому – дню, коли рашистська орда напала на суверенну Україну і відзначенню другої річниці героїчного спротиву українців неоімперії кремля.

Серед інших подій тижня особливе місце займає ціла серія заходів, присвячених відзначенню Міжнародного дня рідної мови 21 лютого. Іноді цей день називають також днем материнської мови. У різних інституціях України та на різноманітних майданчиках відбувались конференції, круглі столи, зустрічі громадських організацій національних меншин та корінних народів України, підводились підсумки мовних конкурсів для школярів та студентства, виставки дитячих малюнків, присвячених різноманіттю національних носіїв мови, представлених на території України тощо. Адже в країні проживає біля 130 національностей, які є носіями 79 мов.

фото

Однією зі знакових подій в межах відзначення цього міжнародного дня став і Міжнародний інтерактивний круглий стіл «Мова єднає!», який відбувся 24 лютого у столиці України завдяки ініціативі активістів мелітопольської громади, які перебувають на підконтрольній Україні території, за підтримки Ради Європи у межах реалізації проєктів «Підтримка реформування законодавчої бази щодо національних меншин та зміцнення стійкості національних меншин і ромів в Україні» та «Підтримка впровадження європейських стандартів щодо боротьби з дискримінацією та прав національних меншин в Україні». Місцем проведення засідання круглого столу став комплекс Creative States Arsenal, який знаходиться на вулиці Князів Острозьких у Києві.

Захід розпочався хвилиною мовчання, присвяченою вшануванню пам’яті полеглих героїв-захисників України, які боронили Батьківщину у війні з російським агресором.

фото

Робота круглого столу відбувалась згідно визначеної тематики протягом чотирьох панелей, на яких обговорювались важливі питання, зокрема, значення української мови як консолідуючого чинника спільноти під час війни з рашизмом; роль мовного розмаїття України у творенні культурного багатства народу; законодавче забезпечення права на рідну мову національних меншин та корінних народів країни; питання освіти та навчання рідною материнською мовою; законодавчого забезпечення прав та обов’язків різних етнічних груп України; реалії участі представників етнічних груп у боротьбі проти російського агресора та інтелектуального спротиву жорстокому ворогові; допомога представників національних меншин ЗСУ через благодійну діяльність, зокрема, волонтерство; підтримка біженців в Україні та за кордоном представницькими організаціями національних меншин та багато інших проблем.

фото

Вітальне слово учасникам круглого столу виголосили: менеджерка проєктів офісу Ради Європи в Україні пані Земфіра Кондур; Голова Ради національних спільнот України, Голова національного конгресу вірмен України, співголова Експертної ради з питань нацменшин та корінних народів при Представнику Уповноваженого ВР України з рівних прав і свобод, прав національних меншин, член Координаційної ради при Уповноваженому ВР, Заслужений працівник культури України Ашот Аванесян; заступник голови депутатської фракції політичної партії «Слуга Народу», член Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин Максим Ткаченко; начальник відділу прав національних меншин, корінних народів та релігійних поглядів Департаменту моніторингу додержання рівних і свобод, прав національних меншин, політичних та релігійних поглядів Секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини Володимир Кондур.

Доповіді учасників круглого столу викликали велике зацікавлення залу. На різноманітних проблемах, з якими стикаються представники національних меншин та корінних народів зараз, під час дворічної агресії ерефії проти України та десятирічної гібридної інвазії, зупинились:  Борис Бабін, доктор юридичних наук (тема доповіді: «Мовна дискримінація в окупованому Криму»); Анастасія Гудима, керівниця Координаційного центру мовлення національних меншин та проектів з розмаїття Суспільного мовлення (тема виступу: «Мовлення різними мовами для національних спільнот і корінних народів в медіа. Практичний досвід Суспільного»); Людмила Коваленко-Шнайдер, Голова Ради представників громадських об’єднань корінних народів, національних меншин України при Міністерстві освіти і науки України, секретар Експертної ради з питань нацменшин та корінних народів при Представнику Уповноваженого ВР України з рівних прав і свобод, прав національних меншин (тема доповіді: «Підтримка і збереження рідної мови національних меншин (спільнот) України. Приклад німецької спільноти України») та інші спікери круглого столу.

Активне обговорення та жваву дискусію по низці питань викликав виступ Голови ГО «Альянс національно-культурних румунських об’єднань в Україні» Дмитра Каулі про «Стан румунської мови в світлі змін законодавства України щодо національних спільнот України».

Цікавою була і четверта, завершальна панель, де проводився тренінг зі знання та володіння українською мовою.

Загалом до заходу долучилось 135 учасників. Серед них і 32 дитини, які стали учасниками тренінгу-спілкування «Мова — духовний скарб нації. Пізнай себе». Паралельно проходила і виставка дитячого малюнку із зображенням представників різних етносів, носіїв мовних скарбів України.

Головним лейтмотивом круглого столу стало твердження про те, що сьогодні мова повинна єднати українських громадян усіх етнічних груп заради спільної Перемоги; вона є дієвою зброєю проти просування «русского мира»; українська мова є консолідуючим чинником для усіх груп населення країни;  всі мови мають значення, мова кожного народу неповторна, немає «зайвих» мов; мова не повинна роз’єднувати людей.

Мова об’єднує українську спільноту у час важкого випробування!

Ірина Грабовська

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати