Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Рада ухвалила закон про біометричні паспорти з пропозиціями президента

20 листопада, 12:16

Верховна Рада України ухвалила в новій редакції закон про введення біометричних паспортів з пропозиціями президента Віктора Януковича.

За закон проголосували у вівторок 243 народних депутати з 355 зареєстрованих у залі.

Резюмуючи пропозиції президента в парламенті, народний депутат, представник президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко зазначив, що закон, поданий на підпис, передбачає видачу великої кількості документів, які будуть використовуватися на території України.

Для оформлення цих документів передбачається використовувати кошти єдиного державного демографічного реєстру, що посвідчують особу, її спеціальний статус поряд з водійськими правами, посвідчення особи без громадянства, посвідчення на постійне проживання, посвідчення на тимчасове проживання, картка мігранта, посвідчення біженця.

Закон встановлює також "інші документи, що засвідчують особу", і президент підкреслив, що при цьому в законі не вказано назву таких "інших документів". Депутати виключили із закону цей термін.

Також депутати виклали в новій редакції норму, згідно з якою особам, які відмовляються через свої релігійні переконання від внесення особистої інформації в безконтактний електронний носій, гарантується право на відмову від отримання такого документа або від внесення інформації в безконтактний електронний носій. Таке право реалізується шляхом подачі заяви до відповідного центрального органу виконавчої влади про відмову від отримання документа, що містить безконтактний електронний носій або від внесення інформації на такий носій.

Президент не погодився також з нормою закону, яка встановлює, що плата за надання адміністративних послуг відноситься до власних надходжень бюджетних установ, оскільки плата за такі послуги відноситься до доходів загального фонду держбюджету.

Депутати відкоригували текст закону відповідно з цією пропозицією президента.

Як повідомлялося, 2 жовтня Верховна Рада України ухвалила закон про Єдиний державний демографічний реєстр, який передбачає впровадження електронних паспортів для українців.

Закон, зокрема, передбачає введення електронних паспортів - документів з електронним носієм біометричної інформації для виїзду за кордон у відповідності зі стандартами Міжнародної організації цивільної авіації (ІCАО).

Законом пропонується встановити, що паспорт громадянина України виготовляється у формі картки, що містить безконтактний електронний носій інформації, при чому видається він не пізніше, ніж через 30 календарних днів від дня оформлення заяви-анкети на його отримання. В електронний паспорт вноситься: назва держави, назва документа, прізвище та ім'я особи, стать, громадянство, дата народження, унікальний номер запису в реєстрі, номер документа, дата закінчення терміну дії документа, дата видачі документа,  уповноважений орган, що видав документ, місце народження, фотографія і підпис особи. У паспорт за письмовою заявою можуть бути внесені дані батьків або опікунів особи.

Проти закону виступили представники Церкви, громадських правозахисних організацій.

Закон направлено на підпис президенту 15 жовтня.

Віктор Янукович 30 жовтня ветував документ і направив його до Верховної Ради зі своїми пропозиціями.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати