Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Площа Леніна у Ніжині відтепер - на честь Франка

13 березня, 15:53

Центральній площі Ніжина повернули історичну назву. На черговій сесії міської ради депутати розглянули питання про перейменування площі Леніна. Більшістю голосів вирішили повернути стару назву і перейменували її у площу імені Івана Франка.

Перейменували площу досить зненацька. Спочатку опозиційний депутат міської ради від «Фронту Змін» Сергій Дзюба виніс на розгляд сесії проект рішення про перейменування площі Леніна на площу Святої Покрови. «У нашому Славні говориться про те, що всі ми – козаки», - обґрунтував свою пропозицію міський депутат.

Незгоду з пропозицією свого колеги висловив лише міський депутат від Компартії Сергій Красніков. «Все це ще треба обговорювати, - заявив він. – Не можна так просто взяти і відмовитись від бренду Ілліча».

Колега Сергія Дзюби по опозиційному табору депутат від «УДАРу» Анатолій Лінник заперечив комуністу і запитав останнього, чи знає він, коли центральна площа Ніжина стала Ленінською. «Хто питав людей у 1974 році, чи хочуть вони бачити у Ніжині Леніна і чути його ім’я?» - сказав опозиціонер.

Утім пропозицію з перейменування головної площі Ніжина на Покровську депутати все ж відхилили і вирішили наректи її на честь Івана Франка. З такою ініціативою виступила депутат від «Батьківщини» Ніна Охримюк. Власне, цю назву підтримали 26 міських депутатів.

Як повідомив секретар Ніжинської міської ради Олег Кирсанов, питання до винесення на розгляд сесії обговорювалося в депутатських комісіях, а також представниками громадської ради, що діє при міській раді. Таким чином, всього за десять хвилин у Ніжині не стало площі Леніна.

Нагадаємо, що у 2012 році в Ніжині створили тимчасову комісію з перейменування вулиць та площ з метою позбавлення їх тоталітарних назв.

Віталій НАЗАРЕНКО, Чернігів

ДОВІДКА «ДНЯ»

У XVII столітті сучасний центральний майдан Ніжина був західною околицею міського городища, куди був вихід з Київської брами. Міська площа як така почала формуватися у 1920-х роках. У часи українізації в 1926 році майдан дістав назву на честь українського класика Івана Яковича Франка. Після війни 1941—45 років площу значно розширили. У 1974 році на головній площі Ніжина навпроти будинку міської й районної рад народних депутатів влада спорудила пам'ятник Володимиру Леніну, який стоїть там і понині. У 1978 році майдан дістав назву площі Леніна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати