Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЄС не втручається в газовий конфлікт через його політичний характер, - експерт

14 лютого, 16:50

Євросоюз спостерігає за газовим конфліктом між Україною і Росією, однак не втручається, тому що ситуація політично мотивована. Про це заявляє Арно Беренс, співробітник Центру європейських політичних досліджень, експерт у галузі енергетики та охорони навколишнього середовища.

«Навскидку важко сказати, хто правий, хто винен, адже всі ці газові договори непрозорі. Ясно одне: тут є політична підоснова. Випадковий це збіг чи ні, але Україна щойно підписала контракт на 10 мільярдів доларів з концерном Royal Dutch Shell. І тут же російська сторона виставила рахунок. Ще один аспект: "Газпром" провів переговори про перегляд цін на газ з партнерами в Західній Європі, проте для України ціни залишилися колишніми. Так що приводів для конфлікту достатньо», - вважає експерт.

Він зазначив, що ситуація на Україні завжди була в полі зору Євросоюзу, проте з часів "газової кризи" 2009 року ситуація докорінно змінилася: Євросоюз ужив низку заходів для забезпечення поставок і диверсифікації постачальників.

«Утім це не означає, що нас не цікавить енергетичний сектор України. Просто поки на газових переговорах між Москвою і Києвом зберігається політична підоснова, європейцям важко прийняти ту чи іншу сторону», - підкреслив Беренс.

«В останні роки газовий ринок змінився. Пропозиція збільшилася, з'явилися нові постачальники, починається видобуток сланцевого газу. Каналів поставок теж стало більше, в тому числі і з Росії. Вже діє газопровід "Північний потік", скоро з'явиться "Південний потік". Тому модернізація українських газопроводів сьогодні не так актуальна, як ще кілька років тому», - підсумував він.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати