Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Сумщині стало менше відразу на двох «Іллічів»

23 лютого, 11:17

22 лютого демонтовано пам’ятники Володимиру Леніну в Сумах та місті Конотоп Сумської області. Учасники Народного віче у Конотопі одностайно прийняли рішення демонтувати місцевий пам’ятник Леніну. Активісти почали його розхитувати, після чого монумент було звалено. За словами одного з організаторів віче, голови Конотопської міської організації партії «Удар» Олександра Шосталя, ні правоохоронці, ні хтось інший у цій справі їм не перешкоджали.

Щодо сумського «Ілліча», то рішення про демонтаж цього пам’ятника було прийнято Сумською міською радою ще минулого 2013 року. Депутати підтримали ініціативу міського голови Сум Геннадія Мінаєва не просто позбутися пам’ятки тоталітарної епохи, а  використати бронзу, з якої  ця споруда була створена, для встановлення пам’ятника козацькому полковнику, осадчому Сум Герасиму Кондратьєву та пам’ятного знака засновникам Сум. «Цього матеріалу має вистачити й на одне, й на інше», - запевнив кореспондента «Дня» Сумський міський голова Геннадій Мінаєв.

«День» уже повідомляв про те, що сумські прихильники більшовицького вождя виносили на розгляд депутатів Сумської облради проект рішення щодо передачі пам`ятника В. Леніну з комунальної власності територіальної громади міста Суми до спільної власності територіальних громад сіл, селищ та міст області. Мер Сум Геннадій Мінаєв у офіційному листі на ім’я першого секретаря ЦК КПУ Петра Симоненка зазначив, що згоден передати «Ілліча» безпосередньо у власність КПУ - якщо пам’ятник  буде встановлено за межами обласного центру і за нього внесуть благодійну допомогу в розмірі 16 млн. грн. Проте комуністи не скористалися такою можливістю, тож рішення міськради залишилося в силі.

Увечері 22 лютого пам’ятник Леніну, давно «виселений» з центральної площі міста на околицю Сум, було повалено. За отриманою нами інформацією – прихильниками політичної партії «Свобода» та громадянами, які цю ідею підтримують.

Цікаво, що офіційний демонтаж «Ілліча» мав відбутися всього на кілька днів пізніше -  27 лютого 2014 року. Як сказав міський голова, для цього вже замовили і спеціальну техніку: 40-тонний кран. Однак, очевидно, на сьогоднішній хвилі (нагадаємо, що по всій Україні лише за добу було повалено близько 20 пам'ятників більшовицькому вождю), сумські активісти вирішили не відставати.

«Людям після жертв на Майдані потрібно було когось «потримати за горло», - коментує Геннадій Мінаєв. Враховуючи уже прийняте рішення міської ради, він називає звалення Леніна «напіввандалізмом», який може бути допустимим, бо ж «все одно на переплавлення».

«Переплавимо його на пам’ятний знак засновникам Сум та на пам’ятник основному засновнику - отаману, полковнику Герасиму Кондратьєву. Макети цих пам’яток вже відібрані на конкурсній основі управлінням архітектури та містобудування Сумської міської ради», - підсумовує Геннадій Мінаєв.

Алла АКІМЕНКО,  Суми

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати